Preparaat houdbaar maken - De wereld onder de microscoop

De wereld onder de microscoop
De wereld onder de microscoop
Ga naar de inhoud
9.       Preparaat houdbaar maken

Vroeger werd het natuurlijke hars ‚Canadabalsem‘ gebruikt maar tegenwoordig kunnen we kiezen uit een reeks goede synthetische kunstharsen die onder verschillende merknamen gevoerd worden. Het hier getoonde preparaat wordt ingegoten met DePeX. DePeX kan alleen vanuit Xylol worden ingesloten.


Onmiddellijk na de Xylol-stappen moet het preparaat met kunsthars worden ingesloten. Een glazen pasteurpipet met gesmolten punt of een ander soort glasstaaf kan goed gebruikt worden om de hars aan te brengen.Dekglazen zijn in vele soorten en maten te verkrijgen. Belangrijk is echter een dekglas met een dekglasdikte van 0.17mm aan te schaffen omdat de meeste objectieven hiervoor gecorrigeerd zijn (b.v. een bloeduitstrijk die zonder dekglas  bekeken kan worden zal met de gebruikelijke, 0.17mm gecorrigeerde objectieven, geen scherp beeld opleveren omdat het dekglas een onderdeel van de objectiefcorrectie is en dus nodig is).


Het aanbrengen van een dekglas moet worden aangeleerd. Het dekglas mag alleen aan de rand worden aangeraakt. Het is raadzaam om het glas schuin aan te brengen zodat storende luchtbelletjes geen kans krijgen om mee ingesloten te worden.Nadat het dekglas is aangebracht moet het preparaat drogen. Een hars zoals DePeX is na enkele dagen voldoende aangedroogd zodat de overtollige hars kan worden weggesneden. Euparal heeft een droogtijd van ongeveer twee weken, Malinol drie tot vier weken. Voor een volledige uitharding moet gerekend worden met enkele maanden. Enige preparaatmappen van karton is een nuttige aanschaf.Na einige tijd (weken) kan het preparaat worden gereinigd, voorzien van een etiket en worden gearchiveerd.
© R. Schulte
Terug naar de inhoud